25 Nisan 2016 Pazartesi

KASİDE YAZMA GELENEĞİ

 

KASİDE YAZMA GELENEĞİ

Kaside yazma ?

İki yönden bu sözü ele alırsam :
İlk olarak akla gelen yönü kaside yazan,yazılan, yazmak anlamlarında ;
 diğeri ise '' kaside yazma! '' yani bu işi yapma anlamına gelen yönünü günümüz açısından ele alacak olursam.

Kaside yazma divan edebiyatının önemli unsurlarından biri olup genel olarak yazılmış ve yatkınlaşarak git gide geleneksel  anlayış olarak itibar görür olmuş.
Kaside yazmak ustalık ister herkes kaside yazamaz yetenek çok önemlidir yeteneğin yoksa zaten zor,günümüzde herhalde büyük olasılıkla hiç kimse tarafından yazılmıyordur diye düşünüyorum çünkü kaside padişahlara övgü için yazılırmış o yüzden bakdığımızda bir padişah tarafından yöneltimediğimiz gibi bir övgü mahiyetinde bir şiire yazıya başvurmak gibi bir nedenimizde yoktur.
Zannedersem öyle olsa bile o dönemdeki şairler ozanlar kadar kabiliyetli insanlar olarak hem görmüyorum hem de düşünemiyorum gülünç doğrusu.
İlk olarak kolay bir iş değil.O kadar seçili kelimeleri kafiye düzeninde hem mana hem de şekil  olarak bir düzen içerisinde vermek derin manalar içinde duyguyu tam olarak verebilmek ses özellikleri sözcüklerin sıralanışı ve ölçüsü bunların hepsini yapabilmek o dönemin er kişileri tarafından ancak yapılabilir.
Nerde görülür Fuzuli gibi bir Su Kasidesi yazmak şöyle dursun yanından bile geçemez.
Hadi çok sevdiğiniz insanı güzel betimleyerek övün dersek hangimiz Ahmed Paşa'nın Padişaha sunmuş olduğu Fatih Sultan Mehmet'i övdüğü o kıymetli sözlerin yazıldığı  Güneş Kasidesini yazabilir.
Her işin ehli ayrı ayrı onlar da o işin ehli gerisine yani bizlere laf düşmez.

Dinlerken bile bize o kadar manalar verir ki...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder