25 Nisan 2016 Pazartesi

BADE İÇME

BADE İÇME



Edebiyatta bade içme geleneği çok farklı şekillerde görülür ki ayrıca birde badeyi veren kişiler erler genelde ermişler tarafından verilişi hikmeti kime niye verildiği gibi durumlar aşikardır.
Bade birçok anlama gelir; şarap ,şerbet ,lezzetli su, mey vb. anlamlara gelir.
Bade genellikle şiirlere mısralara konu olur.Aşıklar bade diğer anlamıyla mey içerek daha çok kendilerinden geçerler ve daha çok aşık olurlar  ancak içilme sebebi daha çok sevgilinin aşk acısını ona duyduğu lakin karşılık alamadığı aşkın, ızdırabın, elemin ve kederin verdiği acıyla gönlünü yüreğindeki aşkı dindirmek için 'bade' içer.
Sevgili aşığına bade sunar aşık hep bunu ister ancak birçok kez de buna ulaşmanın hayalini kurar bununla avunur yanlız bu sadece hayaldir düş yada bir rüyadır.
Ne yazık ki bade onun acısını dindirmediği gibi bu ateşi daha çok körükler ve aşık halinden bir şekilde memnuniyetle güzel hülyalara dalar gider.

Bir diğer yandan da bade içmek bir tür dönemin eski dönem klasik edebiyatın şairleri etrafında bir gelenek haline gelmiştir.
Rüyasında bade yada onun gibi mey, şarab içdiğini gören şair o zaman aşıklık mevkisine girer ve mahlasını alır. Ancak aşık olabilmek de bir ayrı olaydır.
Çünkü herkes aşık olamaz ,olabilmesi için bir usta tarafından yetiştirilmiş olması gerekir yada rüyasında bir pir tarafından bade verilmiş olması gerekir yada üçler,beşler,yediler,kırklar tarafından verilmiş olması gereklidir.
Tasavvuf da bade aşk anlamına gelir ve bade içme genelde halk edebiyatında bir rüya motifi olarak görülür.Rüya motifi olarak rüya da içilen bade şairin mahlas almasını sağlar.
Eğer ki şair rüyasında bade içdiğini görürse o zaman ona mahlas da verilmiş olur yani mahlas alması içdiği badeye bağlı da denebilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder